Home
Over Mij
Taxaties
Contact
Taxatie Foto's
Foto Sessies
Foto's Events
Privacy / AVG
Externe Links
Simon-Expertise
Taxaties Klassieke Voertuigen
Indeling Voertuigen

Indeling naar leeftijd.
Volgens de FIVA (Fédération Internationale des Véhicules Anciens) is de indeling van voertuigen naar leeftijd als volgt:

Antique Vehicles  gebouwd voor 1905          
Veteran Vehicles  gebouwd van 1905 tot 1918      
Vintage Vehicles  gebouwd van 1918 tot 1931
Classic Vehicles  gebouwd van 1931 tot 1941

In de volksmond wordt echter meestal een andere indeling gehanteerd. Men spreekt hier vaak van oldtimers, classics en youngtimers.

Met oldtimers worden dan meestal voertuigen aangeduid die ouder dan 40 jaar zijn, de classics zijn de voertuigen tussen de 25 en 40 jaar oud en de youngtimers zijn tussen de 15 en 25 jaar oud maar wel dusdanig bijzonder zijn dat er veel belangstelling voor is vanuit de liefhebber wereld.


Klasse Indeling bij taxaties volgens FEHAC norm van 1 januari 2019:


Klasse 1  Uitmuntend. Optisch en technisch in topstaat. Origineel, zonder waarneembare gebreken, beschadigingen of gebruikssporen. Restauratie volgens destijds geldende specificaties. Potentieel concourswinnaar. Een voertuig waarbij men ook bij nauwkeurige beoordeling geen enkel gebrek kan vaststellen. Voor een staat 1 voertuig geldt dat het in de toestand verkeert, die te vergelijken is met de toestand bij aflevering ‘af fabriek’. In niet gerestaureerde nieuwstaat of een perfecte restauratie. Een uitmuntend voertuig komt zeer zelden voor.


Klasse 2  Zeer Goed.
In zeer goede, nietgerestaureerde staat verkerend voertuig dan wel vakkundig gerestaureerd. Met geringe gebruikssporen. Een voertuig dat er bij eerste beschouwing uitstekend uitziet, maar bij nauwkeurige beoordeling toch wat lichte gebruikssporen heeft. Nauwelijks slijtage in de technische delen. Vaak een oudere restauratie of een zeer goed geconserveerd origineel voertuig.

 

Klasse 3 Goed. In gebruikte toestand met normale gebruikssporen overeenkomstig de ouderdom van het voertuig. Gebruiksklaar, kan direct deelnemen aan het verkeer. Geen directe reparaties noodzakelijk.  Er kunnen gebreken, gebruikssporen en slijtage zichtbaar zijn. Een voertuig dat beschikbaar is om te kunnen gebruiken. Veel klassieke voertuigen zullen in deze conditie zijn.


Klasse 4  Matig. Een voertuig dat nog wel inzetbaar is. Compleet in alle onderdelen. Wel met direct zichtbare gebruiks en slijtagesporen. Enige corrosie mogelijk. Eenvoudige reparaties zijn noodzakelijk. Een voertuig dat wel compleet is, maar dat wel onderhoud, reparatie of vervanging van slijtagedelen nodig heeft.


Klasse 5  Slecht.
Niet rijklare toestand. Veel werk nodig aan het gehele voertuig om het weer rijvaardig te maken. Er ontbreken dikwijls meerdere onderdelen. Een restauratieobject dat veel tijd en werk vergt om er weer een rijklaar voertuig van te maken. Bij eerste aanblik al duidelijke gebreken zichtbaar. Onderdelen ontbreken of liggen er los naast.
Voor de taxatie van uw oldtimer, youngtimer, auto, motor, bromfiets, bedrijfsauto's of camper: Simon-Expertise.

Indeling Voertuigen
HomeOver MijTaxatiesContactTaxatie Foto'sFoto SessiesFoto's EventsPrivacy / AVGExterne Links